Svijet
0

Timošenko ne može na terapiju izvan zatvora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najpoznatijoj osuđenici u Ukrajini, bivšoj premijerki Juliji Timošenko nije dozvoljeno da prima terapiju u specijaliziranoj klinici izvan kruga zatvora, saopćile su danas ukrajinske zatvorske vlasti.

Timošenkovoj (51) je ustanovljena diskushernija i pati od stalnih i intenzivnih bolova u donjem dijelu kičme, pa su njemački ljekari, poslije pregleda, ustanovili da joj hitno treba kompleksan medicinski tretman u specijaliziranoj ustanovi, a ne u zatvoru, saopćila je njena kćerka Jevgenija, prenijela je agencija AP.

Glasnogovornik zatvora Igor Andruško rekao je za AP da su Timošenkovoj bili ponuđeni lijekovi, masaža i ostali medicinski tretmani koji bi se prakticirali unutar zatvora, ali da je ona to odbila, prenio je Tanjug.

Agencije su tokom februara javljale da su medicinski rezultati ukazivali na potrebu liječenja lumbalnog dijela anesteticima, kao i na potrebu za odmorom uz dodatna ispitivanja sa eventualnim hirurškim rješenjem, ali da su umjesto toga Timonšenkovoj uskraćivane pomoćne štake, provodila je veliki broj sati na ispitivanju uz privremeno uskraćivanje sredstva protiv bolova.