Svijet
0

Times: Ruska djeca se od malih nogu uče nacionalizmu

FENA
Rusija već neko vrijeme "vježba mišiće" u vanjskoj politici prema Zapadu, piše u ponedjeljak londonski Times, a sada se predsjednik Vladimir Putin, čija je popularnost na vrhuncu, usredsredio i na reforme u školstvu - s namjerom da, ocenjuje ovaj list, ruskoj djeci od malih nogu usadi nacionalizam.

Naime, u najnovijim, tek objavljenim priručnicima za ruske učitelje, piše Times, Putin se prikazuje kao "nepogrješivi vođa nacije, zaslužan za sve dobro što se u Rusiji dogodilo od 2000. godine do danas".

Pored toga, navodi Times, raspad Sovjetskog Saveza okarakterisan je kao "najveća katastrofa 20. vijeka", Staljin je opisan kao "najuspješniji sovjetski lider u istoriji", a SAD se prikazuju kao zemlja "rješena da izoluje Rusiju od njenih susjeda i stvori globalnu imperiju".

Posljednje poglavlje priručnika iz istorije Rusije nakon 1945., piše Times, nosi naslov Suverena demokratija - što je termin koji bliski Putinovi saradnici koriste u odbranu njegove autokratske vladavine. Timesov novinar je posjetio i internet-blog jednog od autora priručnika, Pavela Danilina, koji otvoreno poručuje ruskim učiteljima: "Djecu ćete učiti u skladu sa onim što priručnici savjetuju, onako kako Rusija od vas to očekuje. (...) Škole moraju same da se potrude da očiste prljavštinu iz svojih redova, a ukoliko im to ne pođe za rukom, treba da upotrebe silu", završava citat Times.

Predsjednik Putin je lično, navodi Times, na jednoj učiteljskoj konferenciji prošlog mjeseca odobrio upotrebu novih priručnika