Tajna baza
0

Times otkrije ono što CIA skrije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tajna baza američke CIA-e iz koje polijeću bespilotne letjelice koje raketama zasipaju pripadnike Al-Qaide i talibana na pakistanskoj strani granice s Afganistanom nalazi se - upravo u Pakistanu, otkriva u srijedu Times.

Američka i pakistanska vlada su u više navrata negirale da Washington, otvoreno ili tajno, vodi vojne operacije s pakistanske teritorije, što je u jednoj pretežno muslimanskoj zemlji krajnje osjetljivo pitanje.

Islamabad je pak više puta zahtijevao od Amerikanaca da obustave akcije bespilotnih letjelica u sjevernim plemenskim oblastima zemlje zato što u napadima strada veliki broj civila, zbog čega jača antiameričko raspoloženje stanovništva.

Times međutim tvrdi da Centralna obavještajna agencija najmanje godinu dana koristi aerodrom Šamsi, svega pedesetak kilometara od pakistanske granice s Afganistanom. Zbog povoljnog položaja baze Amerikanci su u stanju da, po prijemu pouzdanih obavještajnih podataka, u roku od svega nekoliko minuta pošalju bespilotne letjelice na cilj.

Times, navodeći da su i američka i pakistanska strana negirale da na pakistanskoj teritoriji ima američkih trupa, otkriva i kako je pronašao navodnu tajnu bazu CIA-e: na internet stranici firme koja brine o nabavkama za potrebe Pentagona uočen je podatak o upućivanju relativno velike količine avionskog goriva upravo u Šamsi.