Svijet
0

Times: "Neočekivano i dobrodošlo" pismo muslimanskih lidera papi

FENA
Londonski Times u petak se u redakcijskom komentaru osvrnuo na, kako ga ocjenjuje, "neočekivano i dobrodošlo" pismo koje je više od 130 uticajnih ličnosti iz muslimanskog svijeta uputilo papi Benedictu XVI i liderima drugih hrišćanskih crkava.

Ocjenjujući da su rijetke bile prilike kada je toliki broj istaknutih ličnosti iz muslimanskog svijeta na tako jasan i otvoren način pozvao hrišćane na zajedničko zalaganje na mir na planeti, Times ocjenjuje da nije samo ton teksta, već i trenutak u kome je pismo poslato, veoma značajan.

Vjerske sukobe, piše list, od Nigerije do Čečenije, preko Balkana i Sudana do Indonezije uglavnom obilježavaju napetosti između muslimana i hrišćana. Jedna poruka ove vrste sigurno neće okončati sukobe, ali će bar onemogućiti one koji uskogrudo tumače vjeru kako bi opravdali svoje militantne stavove da to i dalje čine, navodi Times.

Nikako, piše list, ne bi trebalo zaboraviti ni na judaizam - treći "kamen temeljac" među monoteističkim religijama.

Kada bi hrišćanski i muslimanski lideri uticaju koji je judaizam imao na njihove religije tokom njihovog nastajanja poklonili malo više pažnje, vidljivi doprinos takvog stava svjetskom miru nikako ne bi mogao da izostane, zaključuje Times.