Svijet
0

Times: Evropi i dalje prijeti terorizam

FENA
Londonska štampa u vanjskopolitičkim rubrikama najviše pažnje je posvetila presudama optuženima za bombaške napade u Madridu prije tri godine.

Daily Telegraph na naslovnoj strani navodi da su trojici, kako se ocjenjuje, glavnih izvršilaca napada u Madridu izrečene zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 43 hiljade godina - mada je ta brojka, navodi list, prvenstveno protokolarna.

Španski zakon, naime, navodi DT, propisuje da osuđenik u zatvoru ne može provesti više od četiri decenije.

List objavljuje i fotografiju optuženih koji su se, kako navodi dopisnik, neposredno pred izricanje presude smijali i zabavljali u sudnici.

Porodice žrtava, međutim, kažu da su kazne preblage s obzirom na težinu počinjenog djela i izražavaju zabrinutost zbog toga što uprkos višemjesečnom suđenju tokom kog je ispitano 300 svjedoka i preko 70 eksperata nisu kažnjeni glavni organizatori napada, već samo njegovi izvršioci.

Times u redakcijskom komentaru povodom izricanja presude upozorava da Evropi terorizam i dalje prijeti.

List navodi da šestomjesečni sudski proces u Madridu, jedan od najskupljih i najkomplikovanijih u historiji Španije, nije rezultirao čvrstim dokazom da je u napade u Madridu bila zaista umiješana al-Qaida.

Suđenje je samo donekle ukazalo na odanost pojedinih mladih muslimana ekstremističkim idejama i njihovu spremnost da kopiraju al-Qaidine metode.

Događaji u Madridu su, navodi list, na neki način bili inspiracija za planiranje napada u drugim evropskim gradovima - prije svega u Londonu - ali i osujećenih terorističkih akcija u Danskoj i Njemačkoj.

Ideologija mržnje, zaključuje Times, ne poznaje granice, i madridski proces trebalo bi da nam služi kao podsjetnik da je moramo iskorijeniti iz škola, iz zatvora i zapuštenih predgrađa širom svijeta - ali prije svega iz umova onih koji su takvom ideologijom zaraženi.