New York Times
0

Tim privatne agencije učestvovao u operacijama CIA-e

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pripadnici privatne agencije za osiguranje Blackwater Worldwide sudjelovali su u nekim od najosjetljivijih operacija CIA-e, uključujući napade na osobe osumnjičene za ekstremizam u Iraku i Afganistanu, objavio je The New York Times.

CIA je početkom 2002. godine iznajmila Blackwater da osigurava područje oko hotela Ariana u Kabulu gdje je bila smještena ispostava CIA-e. Privatna agencija je angažirana za sličan zadatak i u Bagdadu nakon američke invazije na Irak, godinu dana kasnije.

New York Times tvrdi da se uloga Blackwatera na oba mjesta s vremenom promijenila i da je privatno osiguranje počelo pratiti operativce CIA-e i na terenu, ponekad tokom napada zajedno s pripadnicima specijalnih jedinica Delta Force i Delta Foce.

U razdoblju između 2004. i 2006. godine u Iraku su često organizirani napadi na osobe za koje se sumnjalo da su pobunjenici.

Nekoliko pripadnika agencije Blackwater je New York Timesu reklo da su operacije hvatanja i ubijanja ekstremista u Iraku i Afganistanu bile toliko uobičajene da je osoblje Blackwatera ponekad sudjelovalo u misijama umjesto da samo pruža osiguranje agentima CIA-e, prenio je Reuters.

Ime Blackwater je prvi put postalo poznato široj javnosti nakon pucnjave 2007. godine u Iraku kada su pripadnici te agencije, kako se tvrdi, ubili 14 nenaoružanih iračkih civila, dok su osiguravali konvoj američkih diplomatskih vozila kroz Bagdad.

Njujorški dnevnik piše da je CIA u augustu angažirala Blackwater Worldwide za tajni program praćenja i likvidacije istaknutih članova Al-Qaide. Taj program je koštao više milijuna dolara ali nije dao nikakve rezultate, naveo je list.