Obama ponosan na misiju
0

Tim koji je ubio Bin Ladena spasio dvoje humanitaraca u Somaliji

Sarajevo-x.com
Pripadnici elitnih američkih specijalnih snaga
Pripadnici elitnih američkih specijalnih snaga
Pripadnici jedinice elitnih američkih specijalnih snaga koja je likvidirala Osamu bin Ladena prošle godine, u utorak su spasili američku humanitarnu radnicu i njenog danskog kolegu koje su somalski pirati oteli prije tri mjeseca.

Riječ je o specijalno obučenoj jedinici koja često sudjeluje u operacijama na najvišem nivou tajnosti, a često i izvan granica međunarodnog prava. Oni su tradicionalno posvećeni pomorskim misijama, a naravno, uvijek su i pri ruci američke tajne službe CIA-e.

Dvije male ekipe specijalaca uz podršku vojnika učestvovali su u ovoj spasilačkoj operaciji koju je lično naredio američki predsjednik Barack Obama. Oni su pod okriljem mraka izveli akciju uz pomoć helikoptera, piše britanski list Telegraph. Predsjednik Obama je istakao da je veoma ponosan na vojnike koji su iznijeli ovu misiju. Vojnici su letjeli iz Džibutija, u kojem su smještene velike američke vojne baze, u Galkayo, najveći somalski grad u blizini piratske teritorije. Odatle su dva helikoptera povezla vojnike koji su prošle godine u Pakistanu likvidirali vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena.

Ubrzo su, u dva sata ujutro po lokalnom vremenu, sletjeli u udaljeno selo u kojem su pirati držali zarobljene američku humanitarku Jessicu Buchanan i njenog danskog kolegu Poula Thisteda. Napredujući pješice, vojnici su iznenadili pirate, od kojih je većina spavala. Sat kasnije, nakon žestoke bitke devet pirata je poginulo, a dvoje humanitaraca je oslobođeno nakon 92 dana zatočeništva. Nijedan američki vojnik nije povrijeđen u napadu.

Oslobođeni humanitarci su ubrzo nakon ove akcije počeli pripreme za povratak kući iz američke vojne baze u Džibutiju, nakon što su ih temeljito pregledali vojni ljekari. Gospođica Buchanan (32) pati od teške bolesti, vjerovatno od infekcije bubrega koja je mogla biti fatalna da nije "na vrijeme" oslobođena. "Sjedinjene Države neće tolerirati otmice naših ljudi i neće štedjeti napore kako bi osigurali bezbjednost naših građana, a napadače doveli pred lice pravde", rekao je Obama nakon akcije.

Jessica Buchanan i gospodin Thisted (60) nesebično su se angažovali na humanitarnom planu kad su ih zarobili pirati. Vojnici su ih pronašli nepovrijeđene u uglu "otvorenog logora".