Poljska
0

Tijelo Marije Kaczynske dopremljeno u Varšavu

FENA
Tijelo poljske prve dame Marije Kaczynske dopremljeno je iz Moskve, gdje je izvršena identifikacija, u Varšavu.

Sahrana poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge, koji su izgubili živote u avionskoj nesreći u Rusiji s još 94 osobe, trajat će dva dana - nacionalna ceremonija predviđena je u subotu, a sam pogreb predsjedničkog para u nedjelju, rekao je u utorak predstavnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

"Porodica je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, a to za sada ne može biti objavljeno", dodao je on.

Poljski mediji nagađaju o tri lokacije, varšavskom središnjem groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još uvijek u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Ivana Pavla II i kardinala Stefana Wyszynskog te panteon zaslužnih Poljaka.

Avionska nesreća dogodila se u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. Poginulo je 96 osoba, među kojima neki od najviših poljskih političkih i vojnih dužnosnika.

Do sada je identificirano gotovo polovina žrtava. Tijelo predsjednika Kaczynskog identificirao je njegov brat blizanac u subotu na mjestu nesreće. U Varšavu je vraćeno u nedjelju uz najviše počasti i doček hiljadu ljudi, prenosi Hina.