Svijet
0

Tibetanski svećenici prekinuli izvještavanje stranih novinara

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Grupa tibetanskih svećenika prekinula je zvanično medijsko izvještavanje u hramu u Lhasi u četvrtak, optužujući kineske vlasti za laž, nakon više od dvije sedmice trajanja nemira u regionu Himlaja.

Kineske vlasti su dovele odabranu grupu stranih i kineskih novinara u srijedu u Lhasu na trodnevnu posjetu kako bi ih uvjerili u ponovo uspostavljenu stabilnost grada, pogođenog protestima 14. marta, izvještava Reuters.

Grupa svećenika u hramu Jokhang, najznačajnijem svetom hramu na Tibetu i top turističkoj destinaciji u centralnoj Lhasi, upala je u vrijeme izvještavanja predstavnika administracije hrama.

“Oko 30 mladih svećenika prekinuli su zvanični sastanak dovikujući novinarima:Ne vjerujte im. Oni žele da vas prevare. Govore vam laži”, stoji u izviješću reportera USA Today, Calluma McLeoda.

Drugi je novinar izjavio da su svećenici tvrdili da nisu bili u stanju napustiti hram Jokhang od 10. marta.

Treći reporter na ovom putovanju u Lhasu, kamerman tajvanske televizije ETTV, Wang Che-nan je rekao da je incident trajao oko 15 minuta, nakon čega je nenaoružana policija odvela Tibetance u drugu prostoriju hrama, daleko od novinara. Wang dodaje da nije siguran šta se s njima poslije desilo. Predstavnici policije i vlasti nisu zaplijenili novinske bilješke niti snimke, ali su novinarima rekli da krenu dalje, da nemaju više šta na tom mjestu vidjeti.

Državna novinska agencija Xinhua je prenijela da je posjeta novinara nakratko prekinuta dolaskom svećenika, ali da su se stvari ubrzo vratile ranijem toku i da se stanje u Lhasi ponovo stabilizovalo.

Pobune tibetanskih svećenika i reakcija Kine su u centru međunarodnih zbivanja, a povodom nastupajućih olimpijskih igara.