Svijet
0

Tibetanski guverner izjavio da trupe nisu koristile smrtonosno oružje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Viši kineski zvaničnik je porekao da su trupe koristile smrtonosno oružje kako bi ugušile proteste u glavnom tibetskom gradu Lhasi, objavio je BBC.

Qiangba Puncog, tibetanski pokrajinski guverner insistirao je na tome da je uslov uspostavljanja ponovnog mira u Lhasi da se protestanti predaju.

Trinaest nedužnih civilia su bili ubijeni u protestima, objavio je Puncog. Tibetske vođe su izjavile da je makar 80 protestanata umrlo u nemirima.

Protesti su se nastavili širiti i u susjedne provincije, izvijestio je BBC. U izvještajima organizacija za borbu za ljudska prava stoji da je nekoliko ljudi ubijeno kada je došlo do sukoba između policije i pobunjenika u mjestu Aba, u provinciji Sichuan u nedjelju. Nemiri su zabilježeni i u provinciji Gansu.

Vlada Kine je dala tibetanskim pobunjenicim rok do ponedjeljka u ponoć (16:00 po zapadnoevropskom računanju vremena) da se predaju policiji.

Dalai Lama je pozvao strane sile da intervenišu u nemirima, ali lideri zapadnih zemalja odlučili su ostati suzdržani.

Na press konferenciji u Pekingu, Qiangba je rekao da trupe nisu nosile niti su koristile ikakvo ubojito oružje. Dodao je da je 11 osoba stradalo u posljedicama nereda, te da je ukupno 61 osoba ranjena od odbrambenih snaga. Požari su podmetnuti na više od 300 lokacija, od kojih je 214 prodavnica.

Giangba je okrivio nasilje “Dali (Lamine) grupe”, a sad zahtijeva od tibetanaskih pobunjenika da se predaju.

“Ukoliko ove osobe daju više informacija o onima koji su uključeni u proteste, prema njima će se blago postupiti”, izjavio je tibetski pokrajinski guverner. Uz to je dodao da će oštre mjere biti poduzete protiv onih koji su počinili ozbiljna krivična djela.

Tibetanske vođe su izjavile da je najmanje 80 osoba stradalo u Lhasi u protestima tibetanskih svećenika protiv kineske vlasti koji su počeli 10. marta, na godišnjicu tibetanskog ustanka, i da su se postepeno širili. U petak su pobunjenici u Lhasi zapalili kineske prodavnice i kamenjem su gađali lokalnu policiju. Svjedoci su tom prilikom izjavili da su čuli pucnjavu u gradu i da su osvjedočili prisustvu velikom broju kineskih trupa. U intervjuu za BBC, tibetanski duhovni viođa Dalai Lama je rekao da strahuje da će broj poginulih u neredima biti i veći ukoliko se ne promijeni politika Pekinga prema Tibetu.

Kineski predstavnici vlasti tvrde da je Tibet oduvijek bio dio njihove teritorije. Međutim, Tibet već duži vremenski period uživa autonomiju i mnogi Tibetanci su ostali odani Dalai Lami, koji je došao na Tibet 1959. godine.