Svijet
0

Tibetanske zastave zabranjene na OI

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nošenje tibetanskih zastava biće zabranjeno na takmičenjima konjičkih sportova na OI, kako bi se spriječili politički protesti.

"Zabrana obuhvata nošenje i prikazivanje svih zastava zemalja i regiona koje ne učestvuju na Olimpijskim igrama. Protestne poruke i bilo kakva vrsta propagande na zastavama i odjeći nisu dozvoljene", navodi se u saopštenju.

Organizatori će, također, oduzeti zastave i rekvizite koji predstavljaju uvrede za pojedinca ili ekipu, a izazivači nereda će biti izbačeni sa takmičenja.

"Ljudi koji dolaze da gledaju takmičenja nadaju se da im niko neće pokvariti zabavu, ali ni svrhu Olimpijskih igara", rekao je novinarima koordinator organizacije konjičkih sportova John Brin.

Organizatori Igara su pomjerili održavanje takmičenja u konjičkim sportovima iz Pekinga u Hongkong zbog procedure oko karantina.

Vlasti u Kini su pooštrile zahtjeve za dobijanje viza, kako bi se spriječio dolazak demonstranata na Igre, ali su aktivisti najavili proteste u Hongkongu, čije vlasti su građanima iz zapadnih zemalja obećale ulazak bez viza.

Organizatori takmičenja u konjičkim sportovima saopštili su da će unajmiti 300 pripadnika svog obezbjeđenja, kao pomoć za 4.000 policajaca koje policija planira da angažuje.

Protesti protiv kineske politike na Tibetu zahvatili su nekoliko zemlja na internacionalnom putu olimpijske baklje.