Svijet
0

Tibetanci u egzilu razmatraju strategiju prema Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Oko 500 tibetanskih lidera u izgnanstvu nastavilo je u utorak na sjeveru Indije razgovore o novoj strategiji borbe protiv kineske dominacije u Tibetu.

Okupljeni u Dharamsali, na sjeveru Indije, gdje Dalaj-lama živi u izbjeglištvu od 1959. godine, Tibetanci od ponedjeljka raspravljaju o mogućoj radikalizaciji svoje borbe.

Prema riječima predsjednice Udruženja tibetanskih žena B. Tsering, razgovori bi ove semice mogli dati novo lice pokretu.

Dalaj-lama je krajem oktobra priznao neuspjeh insistiranja na autonomiji i otkrio da razmišlja o strategiji koja će biti radikalnija od njegove tradicionalno pomirljive diplomatije prema Pekingu, koji je 1951. godine pripojio Tibet.

Mladi egzilanti sve više podržavaju radikalizaciju borbe, ali bi takva politika mogla promijeniti stav međunarodne zajednice prema njihovom pokretu i podijeliti same Tibetance.

Acharya Yeshi Phuntsok, član parlamenta u egzilu, smatra da su pregovori otkrili kako mnogi Tibetanci ne žele da napuste umjereni stav.

"Rasprava je otvorena, ali nije lako promijeniti strategiju", ocijenio je on.

Kina je prošle sedmice upozorila da ovaj samit u Dharamsali ne vodi nikuda i pozvala indijskog susjeda da na svom tlu ne tolerira aktivnosti "nezavisnih".