Svijet
0

The Times: Poboljšanje u Iraku

FENA
U Iraku se stanje popravlja posljednjih nekoliko mjeseci prije svega zbog strategije zapovjednika američkih snaga generala Davida Petraeusa, izvještava u subotu The Times.

"Njegova strategija se ne sastoji samo od postavljanja većeg broja vojnika, posebno u Bagdadu, već i od njihove pametnije upotrebe", piše list i nastavlja: "Ta strategija je faktički slomila sve moguće saveze između terorističkih grupa i ozlojeđenih sunita. Gradovi kao što je Faludža, koji su bili poznati po masakrima, promijenili su se u impresivno kratkom roku."

"Ovo se ogleda ne samo u smanjenom broju napada na koalicijske snage već i u sve manjem broju ubijenih Iračana", piše Times.

"Čak je u samom Bagdadu počelo prevladavati osjećanje da je nasilje opalo i da je život u njemu ipak moguć. Čak se obnovilo nešto što bi se moglo opisati kao noćni život u Bagdadu", ocenjuje list.

"Kako se ovakva obnova bude ubrzavala, sve bolji će biti i izgledi za ekonomski oporavak. S obzirom na rekordno visoku cijene nafte na svjetskim berzama, Irak bi trebalo da bude izuzetno bogata država i u poziciji da sa samopouzdanjem počne planirati za svoju budućnost."

List dodaje da sve ne znači kako nema problema u Iraku, i da nije bilo grešaka u prošlosti ali da bi bilo "suludo" ne priznati postignuti napredak.

"Političari s obje strane Atlantika trebalo bi da shvate da Irak više nije slučaj ograničavanja štete, već prilika koja treba maksimalno da se iskoristi", konstatira Times.