Svijet
0

The Times: Parlamentarna bitka oko reformskog ugovora trajat će mjesecima

FENA
Lisabonski samit se u londonskoj štampi u petak posmatra iz britanskoga ugla - premijer Gordon Brown je, kako piše The Guardian, ignorirao ispitivanja javnog mnijenja, opziciju, sindikate i euroskeptičnu štampu kako bi Britaniju nepovratno poveo u pravcu daljnje evropske integracije, u skladu sa spornim reformskim ugovorom.

Obraćajući se novinarima prije početka skupa, Brown je praktično isključio mogućnost referenduma o tome pitanju, navodeći da će o njemu raspravljati parlament, a građani će iz skupštinske debate "imati priliku vidjeti da su nacionalni interesi zaštićeni", prenosi Guardian.

The Times predviđa da će parlamentarna bitka oko ugovora trajati mjesecima.

Vladajući laburisti će, prema Timesu, nastojati da kroz detaljnu analizu ugovora ublaže protivljenje europskeptika i pokažu da je taj dokument suviše kompleksan da bi se o njemu odlučivalo na referendumu.

S druge strane, opozicijski konzervativci se nadaju da će upravo detaljna analiza pokazati da, suprotno njegovim uvjeravanjima, premijer Brown i njegove čuvene "crvene linije" na polju pravosuđa i policije nisu uspjele zaštititi britanske nacionalne interese.

Times dodaje da je torijevcima jasno kako imaju malo šansi da spriječe ratifikaciju reformskog ugovora u Donjem domu parlamenta, ali da se nadaju kako će uspjeti da u Gornjem domu proguraju amandman koji bi vladu prisilio da raspiše referendum.