Svijet
0

"The Times": Okretanje leđa Turskoj - historijska greška

FENA
Dnevnik The Times u uredničkom komentaru podsjeća u ponedjeljak da će pristupanje Turske Evropskoj uniji biti centralna tema današnje sjednice Vijeća ministara EU-a u Bruxellesu, a potom i sastanka šefova država i vlada "dvadesetpetorice" krajem ove sedmice.

Sva je prilika da će na samitu EU-a ove sedmice Turska biti kažnjena tako što će dobar dio pregovaračkog paketa biti stavljen u duboko zamrzavanje sve dok Bruxelles ne odluči drugačije. No, to je posljednje što treba učiniti jer će Turska na taj način dugoročno biti udaljena od Evrope, ističe Times.

Iako je upravo to ono što odgovara željama njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja, ili vladama Austrije, Holandije ili Belgije - koje su postale isuviše osjetljive prema imigrantima generalno, a prema muslimanima posebno - okretanje leđa Turskoj bila bi greška historijskih razmera, ocjenjuje komentator Timesa.

Izazov koji je donio islami, naprotiv, još više je istaknuo politički i strateški značaj saradnje s Turskom, koja se pritom neće zadovoljiti ulogom evropskoga građanina drugog reda. Tačno je da će put Turske ka Evropi biti dug, ali Evropska unije taj put ne treba dodatno otežavati, zaključuje Times.