Svijet
0

The Times: Odlazak "Bushovog mozga"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pažnju londonskih dnevnika u utorak privlači i ostavka Karla Rovea, najbližeg saradnika američkog predsjednika Georgea W. Busha, a Financial Times piše da njegov odlazak za mnoge označava i kraj Bushove administracije iako je do izbora ostalo još 18 mjeseci.

Rove nije bio monstrum kakvim su ga smatrali njegovi neprijatelji, ni genije, kako su ga vidjele njegove republikanske pristalice. Rove je Georgeu Bushu pomogao da dobije dva mandata u Bijeloj kući i po mjerilima njegove profesije bio je uspješan.

Amerika, međutim, nije raspoložena da mu na tome bude zahvalna, piše Financial Times.

Dnevnik The Guardian smatra da je strategija Karla Rovea, koja je konzervativcima trebalo da obezbijedi dugoročnu dominaciju na američkoj političkoj sceni, doživjela neuspjeh.

Rove ne odlazi zato što je umoran, nego, piše Guardian, zato što se Bushova administracija, ukorijenjena u dogmi da postoji samo jedan ispravan put i da kompromise treba izbjegavati, pokazala katastrofalnom u Americi i po Ameriku.

Ako glasači istraju u svome opredjeljenju, naslijeđe Karla Rovea neće biti trijumf američkog konzervativizma, nego njegov poraz, zaključuje Guardian.