Svijet
0

The Times: Muška evropska klika i afganistanske bokserke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Potpredsjednica Evropske komisije i povjerenica za institucionalna pitanja i komunikacijsku strategiju Margot Wallstrom kazala je da sve najprestižnije poslove u Evropskoj uniji dobivaju članovi tajnovite muške elite, koji među sobom razmjenjuju uticajne položaje, a do kojih žene ne mogu stići regularnim kanalima.

Ova Šveđanka, s tipičnom skandinavskom otvorenošću, odlučila je javno obznaniti svoje sumnje u vezi s "trgovinom iza kulisa" koja je već u toku u vezi s izborom ministra vanjskih poslova EU-a i predsjednika Evropskog vijeća, prenosi u subotu The Times njezine optužbe.

Imena kandidata su već poznata - bivši britanski premijer Tony Blair, irski premijer Bertie Ahern, švedski šef diplomatije Carl Bildt; dok Wallstrom kaže da je ovo simptom "stare Evrope" i da bi, kako EU sada ima 27 članica, trebalo čuti i neka nova imena, među njima i ženska.

U drugom članku na stranicama namijenjenim međunarodnim temama, Times piše o novoj pojavi među djevojkama u Afganistanu - treniranju boksa.

Većina djevojaka koje treniraju boks dolazi iz siromašnih porodica i ovaj sport im daje samopouzdanje i ambiciju. Na treninge dolaze obučene kako mi odgovara - neke su u trenerkama, a neke u tradicionalnim haljinama s maramom na glavi.

List navodi primjer sestara Rahimi, koje obje treniraju boks, i pored toga što planiraju postati liječnica i pilot, namjeravaju zastupati svoju zemlju na olimpijadi 2012. u Londonu.

Ovaj program je počeo prošle godine kada je ženski nogometni tim izrazio zainteresiranost za boks nakon jednoga televizijskog programa.

Državna ženska bokserska reprezentacija bit će osnovana krajem ove godine, a nacionalno udruženje bokserki kaže da glavna prepreka nije muško protivljenje, već nedostatak sredstava.

Čini se da je popularnost sporta među djevojkama, što je bilo zabranjeno u vrijeme talibana, signal društvene promjene u Afganistanu, konstatira Times.