Svijet
0

The Times: Kritičari kosovske nezavisnosti na zapadu nosioci "odvratnog revizionizma"

FENA
Dnevnik The Times objavio je u srijedu autorski tekst Antonija Lloyda o nezavisnosti Kosova. Lloyd, koji je kao izvještač bio na Kosovu između 1998. i. 2000. piše da su kritičari kosovske nezavisnosti na Zapadu nosioci "odvratnog revizionizma".

Taj revizionizam počiva na negiranju dviju činjenica: prve, da je Srbija odgovorna za masovni masakr kosovskih Albanaca između 1998. i 1999. i, druge činjenice, da je osamsto hiljada Albanaca napustilo pokrajinu bježeći od vojnih jedinica Srbije, a ne od NATO-ovih bombi.

Timesov kolumnist svoj stav ilustrira događajem u Ištiniću, na jugozapadu Kosova, kojem je osobno prisustvovao. Tada, u ljeto 1998., hiljade Albanaca okružene policajcima Srbije gledale su kako im gori selo koje su policajci upravo zapalili.

Tony Lloyd dodaje da ni pripadnici OVK-a nisu bili u to vrijeme anđeli - ali da toj vojsci nisu prišli samo mafijaši, kako tvrde "revizionisti" na Zapadu, već uz njih i borci za slobodu, intelektualci, seljaci i nacionalisti.

Današnja pat-pozicija u rješavanju statusa Kosova je vrlo čvrsta i nastala je nakon što je Rusija potopila "razuman" plan UN-a o nadgledanoj nezavisnosti, nastavlja Lloyd, dodajući kako stvarnost ne ukazuje da će doći do novoga balkanskog rata koji će biti pogoršan novim hladnim ratom - jer, kako su izgubili četiri rata u 16 godina, Srbi ne žure ka novom sukobu i u zemlji nema vojnih mobilizacija.

Kolumnist Timesa ne isključuje građanske nemire niskog intenziteta, pobune i ubistva zato što na Kosovu nije došlo do pomirenja. On međutim vjeruje i da će 16 hiljada pripadnika snaga NATO-a biti u stanju spriječiti sukobe širih razmjera između suprotstavljenih paravojnih grupa.

Srbi su, praktično, nepovratno izgubili Kosovo 1999. Većina Kosovara želi nezavisnost i, iznad svega, oni su zaslužili nezavisnost - zaključuje Tony Lloyd u Timesu.