Svijet
0

The Times: Carla del Ponte - svjedok optužbe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski dnevnik The Times osvrće se u utorak na odlazak Carle del Ponte s položaja glavne tužiteljice Haškog tribunala (ICTY). Ovaj tribunal bi s radom trebao prestati 2010. godine, a ako do tada najveći ratni bjegunci ne budu uhapšeni, rad Del Ponte bit će okončan velikim neuspjehom.

Za one koji je podržavaju, borbenost i žilavost Carle del Ponte su upravo kvaliteti neophodni da bi se pred lice pravde izveli odgovorni za najveće zločine počinjene u Evropi od kraja Drugoga svjetskog rata.

Ima međutim i istine u tvrdnjama da je njen krstaški pohod definitvno imao pomiješani saldo.

Kritičari Carle del Ponte, koji po broju ne zaostaju za njenim pristalicama, jadaju se kako su njezina prijeka narav i oštrina često znali odbiti upravo one koji bi joj mogli pomoći da glavne optuženike izvede pred sud.

I ona sama će priznati da posao nije uradila do kraja. Slobodan Milošević je umro u zatvoru, ali su Radovan Karadžić i Ratko Mladić još uvijek na slobodi. S njenim odlaskom njih dvojica će, piše Times, mirnije moći da spavaju u svojim skrovištima.

Haški sud bi trebalo da okonča rad do 2010. godine. Ako Karadžić i Mladić ne budu uskoro uhapšeni, krstaški pohod Carle del Ponte bit će okončan neuspjehom a dvojica navodno najgorih ratnih zločinaca savremenog svijeta mogla bi da ostanu slobodni ljudi.

Za Carlu del Ponte bi to, zaključuje Times, bio poraz s kojim će se teško moći pomiriti.