Svijet
0

The Times: "Abbas ili ambis"

FENA
Abbas: Na meti javnosti
Abbas: Na meti javnosti
U redakcijskom komentaru pod naslovom "Abas ili ambis" Times piše u srijedu o najavi palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa da će raspisati referendum o planu kojim bi, uz uspostavljanje palestinske države, bilo priznato pravo Izraelu na postojanje.

Odluka kojom je predsjednik Abbas bacio rukavicu u lice vladi predvođenoj Hamasom kockarski je potez i umnogome podsjeća na prošlogodišnje povlačenje jevrejskih naseljenika s područja Gaze koje je izraelski premijer Ariel Sharon proveo i pored žestokih kritika u svojoj partiji i izraelskoj javnosti.

Istraživanja javnog mnijenja, međutim, prema pisanju Timesa, govore da 77 posto Palestinaca podržava predsjednikov prijedlog.

Zbog nepriznavanja Izraela Abbas rizikuje nastavak ekonomske blokade i potpuni gubitak pregovaračkog kredibiliteta kod Izraelaca, zbog čega je morao upustiti se u ovaj rizični korak.

No, sazivanje referenduma mudar je način da se uz zid satjera rukovodstvo Hamasa, posebno kada se zna da su plan sačinili palestinski zatvorenici u Izraelu, kojima Hamas nema šta da prigovori, piše Times.