Svijet
0

The Observer: "Vulgarne insinuacije" o izborima u Italiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavna vanjskopolitička tema svih nedjeljnih listova u Velikoj Britaniji su parlamentarni izbori u Italiji.

The Observer prenosi vijest da je jedan od savjetnika bivšeg premijera i najozbiljnijeg kandidata za tu istu funkciju nakon izbora Silvija Berlusconija morao javno demantirati glasine da je umiješan u plan talijanske mafije da za potrebe Berlusconijeve koalicije desnog centra pokrade oko 50.000 glasova.

Prema navodima Observera, navodni plan je trebalo da bude realiziran uz pomoć osoblja u talijanskim konzulatima u Južnoj Americi, gdje je glasanje Talijana koji žive na tome kontinentu završeno tokom prošle sedmice.

Marcello dell'Utri, biznismen i Berlusconijev savjetnik, i ujedno sicilijanski senator, rekao je kako su tvrdnje da je umiješan u navodni plan o krađi glasova "vulgarne insinuacije", "laž" i "smeće".

Sunday Telegraph navodi da su se Talijani, umorni od Prodijeve neuspješne vladavine zemljom, ponovno okrenuli bivšem premijeru koji ih je "privukao stotinama sjajnih, lijepo upakovanih obećanja" neposredno pred početak izborne tišine.

Međutim, u zemlji u kojoj više od jedne petine porodica živi sa nešto više od 1000 eura mjesečno, a cijene riže, paste, hljeba i mlijeka vrtoglavo rastu, ostaje da se vidi kako će čovjek koji je glasače svojih protivnika nedavno nazvao "retardima" uspjeti da se nosi s pravim, svakodnevnim problemima svojih građana, navodi Sunday Telegraph.