London
0

The Observer: Plivaj ili potoni - 100 ključnih dana za gradonačelnika Borisa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Smjena na dužnosti gradonačelnika Londona glavna je tema i nedjeljnih izdanja londonskih listova, a Sunday Telegraph piše da Boris Johnson, nakon trijumfa na izborima, sada sprema "matricu za torijevsku revoluciju" - njegove planirane reforme u Londonu su probno polje za buduću konzervativnu vladu.

Independent on Sunday međutim smatra da vođa konzervativaca David Cameron strahuje od nepredvidljivoga Borisa.

Iza širokog osmijeha i pobjedničkog tapšanja po leđima, Cameron je privatno s nelagodom primio vijest o Johnsonovom uspjehu strahujući da bi njegov stranački kolega i nekadašnji drug iz Atona i Oxforda mogao umanjitu njegove izglede da postane premijer, prenosi ovaj list.

Boris Johnson je već nagovijestio da neće igrati kako njegova stranka svira i da će se suprotstaviti vođi stranke ako to bude smatrao potrebnim.

Cameronova i Johnsonova politika se već razlikuju u dvije stvari - dok je za zaštita sredine jedna od glavnih tema Cameronove politike, Johnson je skeptik kada je riječ o klimatskim promjenama a najavio je i da će revidirati mjere ograničenja saobraćaja u centralnom Londonu što ih je uveo Ken Livingstone.

Također je obećao amnestiju za ilegalne imigrante usprkos zvaničnoj politici stranke.

"Plivaj ili potoni - 100 ključnih dana za gradonačelnika Borisa", piše The Observer u naslovu članka u kojem upozorava da Johnsona čeka niz teških zadataka koje neće riješiti šarmom: od najavljenih štrajkova zaposlenih u metrou, preko finasiranja Olimpijade do tinejdžerskih bandi, problemi u prijestonici se gomilaju.