Svijet
0

"The Observer" odbacuje tezu da Zapad vodi rat protiv islama

Klix.ba
Londonski dnevnici u nedjeljnim izdanjima donose nove pojedinosti o tome kako je policija otkrila navodni plan o napadima na avione na linijama između Britanije i Amerike.

Izvještavaju i o velikim gužvama do kojih je došlo na aerodromima zbog novih mjera sigurnosti i prate debatu o tome koliko je otuđenju ovdašnjih muslimana doprinijela vanjska politika britanske vlade.

"The Observer" u redakcijskom komentaru ocjenjuje kako ima dovoljno razloga za vjerovanje da je zbog učešća u ratu u Iraku Britanija danas manje sigurna nego što je bila prije toga sukoba.

List međutim odlučno odbacuje, kako se kaže, suludu tezu islamskih ekstremista da Zapad vodi rat protiv islama.

Islamski teroristi su prvi put pokušali srušiti Svjetski trgovinski centar u New Yorku 1993. godine; uspjeli su 2001. godine.

U periodu između ta dva napada u centru pažnje britanske i američke vanjske politike nije bio islamski svijet, nego bivše socijalističke zemlje u istočnoj Evropi. NATO je u Bosni i na Kosovu intervenirao da bi zaštitio muslimane.

Ako su mladi britanski muslimani otuđeni, taj problem treba rješavati. Ali svako ko je zbog otuđenosti spreman nasumično ubijati prešao je liniju nakon koje se postaje krimnalac-psihopat. Vanjska politika se ne može prilagođavati takvim ljudima, poručuje "The Observer".

"Sunday Times" ocjenjuje da se Britanija suočava s unutrašnjim neprijateljem koga čini relativno mali broj mladih britanskih muslimana koji su sljedbenici islamskog fundamentalizma.

List navodi da se borba protiv ekstremizma mora voditi na dva fronta - prvi je da se muslimanska zajednica uvjeri da se sama suprotstavi radikalnim elementima u svojim redovima. Potrebno je da većina muslimana vjeruje da je njihova budućnost vezana za Britaniju i da bi uspjeh fundamentalista doveo samo do mržnje i netolerancije, navodi "Sunday Times".

List kao drugi front u toj borbi navodi odlučnu akciju vlasti protiv onih koji fundamentalističke ideje šire na univerzitetima, u zatvorima, knjižarama i na internetu.

Svi dnevnici donose fotografije ogromnih redova na britanskim aerodromima koji zbog novih mjera sigurnosti funkcioniraju veoma otežano.

Letovi se i dalje otkazuju i kasne, a najteže su, kako piše "Sunday Telegraph", pogođeni londonski aerodromi kroz koje i prolazi najveći broj putnika. List prenosi procjenu da će čak dva miliona ljudi na godišnji odmor stići sa zakašnjenjem.

Inače premijer Tony Blair i lider opozicijskih konzervativaca David Cameron već su na odmoru - prvi na Barbadosu, drugi na Kritu. Ono što im je zajedničko, kako uočava "Sunday Times", jeste da se obojica kupaju u šorcevima s cvjetnim motivom.

List konstatira da dvojica političara time pokazuju ženstvenu stranu ličnosti, što će im možda pomoći da osvoje naklonost žena glasača.