Svijet
101

The New York Times: Amerikanci će bombardovati Siriju kao što su Srbiju 1999. godine

Anadolija
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Ugledni američki list "The New York Times" piše da vojni savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame razmatraju opciju za napad na Siriju po uzoru na NATO bombardovanje Jugoslavije iz 1999. godine kako bi zaobišli Ujedinjene narode (UN), javlja dopisnik agencije Anadolija.

Prema navodima američkog lista, Obama i dalje razmišlja kako da reaguje povodom navodnih napada hemijskim oružjem u Siriji, dok njegovi saradnici istražuju mogućnost da li bi "Operacija Plemeniti nakovanj", završna faza rata na Kosovu, mogla poslužiti kao primjer za vojnu akciju u Siriji.

Dodaje se da je američki predsjednik u srijedu nagovijestio da bi moglo doći do pokušaja da se zaobiđu tijela UN-a.

Glavni razlog za to je što bi Rusija sigurno stavila veto na bilo kakvu odluku o primjeni sile nad režimom predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

"Ako SAD napadnu drugu zemlju bez podrške UN-a i bez jasnih dokaza o napadima hemijskim oružjem, postavlja se pitanje da li bi to bilo u skladu s međunarodnim pravom i da li bismo imali podršku saveznika za tako nešto", rekao je Obama.

Međutim, "The New York Times" navodi da se u Obaminoj administraciji već razmatra presedan kao što je bilo Kosovo, što bi moglo biti uvod u vazdušni napad.

"Kosovo je očigledan presedan za predsjednika Obamu, jer su i u Siriji ubijaju civili, a Rusija ima dugogodišnje veze s režimom koji je optužen za zločine. Predsjednik Bill Clinton je 1999. godine iskoristio podršku NATO-a i tvrdnje da štiti nenaoružanu, ranjivu populaciju kako bi opravdao 78 dana bombardovanja Jugoslavije", piše američki list.

Također, viši američki zvaničnik je za list potvrdio da je "kosovski presedan" tema na sastancima o Siriji, ali je naglasio i da se razmatra da li bi vojni udar iz vazduha imao neželjene posljedice, kao što su destabilizacija Libana ili odliv većeg broja izbjeglica u Jordan, Tursku i Egipat.

"Prejako bi bilo kazati da radimo na legalnom okviru za akciju, s obzirom na to da predsjednik Obama nije donio odluku. Ipak, Kosovo je presedan za nešto što je jako slično", kazao je neimenovani zvaničnik.

U međuvremenu, jedan zvaničnik Ministarstva odbrane SAD-a izjavio je da će američka ratna mornarica pojačati prisustvo u Sredozemnom moru još jednim, četvrtim ratnim brodom, naoružanim krstarećim raketama, zbog sve veće krize u ratom pogođenoj Siriji.