Svijet
0

The Independent: "Time" treba poslati bolje novinare u Rusiju

FENA
Glavna vanjskopolitička tema u britanskoj štampi u četvrtak je odluka američkog sedmičnika "Time" da ruskog predsjednika Vladimira Putina proglasi ličnošću godine.

Daily Telegraph piše da je Timeova nagrada, koja je Putinu dodijeljena zbog toga što je po ocjeni američkog sedmičnika ostvario stabilnost u Rusiji i vratio je u društvo velikih sila, više priznanje utjecaja i moći nego počast.

Nakon što piše da Kremlj u ovome vidi "priznanje za ulogu koju je Putin odigrao u izbavljenju Rusije iz socijalnih i ekonomskih teškoća 90-ih", list nasuprot tome navodi neke od bivših Timeovih ličnosti godine kao što su Adolf Hitler, Josif Staljin i ajatolah Ruhola Homeini, zbog kojeg je 1979. na hiljade čitalaca lista otkazalo pretplatu.

Nešto blaži prema ruskom predsjedniku je dnevnik Independent, koji kaže da se Putin, pored ostalih, kao Timeova ličnost godine pridružio Ghandiju, papi Ivanu Pavlu II i rok pjevaču Boni Voxu.

Istovremeno, list citira domaće protivnike Vladimira Putina koji, tvrdeći da je stabilnost ostvarena na štetu demokratije, kažu da je Time "naivan" i kako bi "možda trebalo da pošalje bolje novinare u Rusiju" da utvrde pravo stanje u zemlji.