Svijet
0

"The Independent": Srbija podijelila šefove vlada EU-a

FENA
Nastojanja da se na Srbiju smanji pritisak da izruči Ratka Mladića Haškom sudu podijelila su šefove evropskih vlada uoči današnjeg samita Evropske unije u Bruxellesu, piše u četvrtak The Independent.

Zabrinuta da bi se Srbija mogla okrenuti nacionalizmu, Italija je stala na čelo grupe zemalja koje žele nastavak pregovora o bližim vezama Beograda i Evropske unije.

Podsjećajući da je Unija prošle godine prekinula pregovore sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Independent dalje navodi da će talijanski premijer Romano Prodi pokrenuti to pitanje na samitu EU-a i da će moći računati na podršku Austrije, Slovenije i Mađarske, kao i na otpor Holandije, Francuske i Britanije.

List ističe da talijanski plan ne znači kako Srbija više neće morati da ispuni svoje haške obaveze. Rim želi nastavak pregovora o SSP-u, s tim što bi on tek postao punovažan kada Srbija ispuni svoje obaveze.

Diplomati očekuju da će biti postignuto kompromisno rješenje prema kojem će zemlje članice ponovo razmotriti pregovarački proces nakon izbora u Srbiji zakazanih za 21. januar iduće godine, piše Independent.