Svijet
0

The Independent: Sjedinjene Države približile se ratu s Iranom

FENA
Sjedinjene Države su se optužbom da su najviši zvaničnici u iranskoj vladi odgovorni za snabdijevanje iračkih pobunjenika bombama koje su ubile 170 američkih vojnika približile ratu s Iranom, ocjenjuje u ponedjeljak The Independent.

Te optužbe na račun Teherana slične su po tonu i kredibilitetu onima koje je američka vlada prije četiri godine uputila Iraku tvrdeći da posjeduje oružje za masovno uništenje, čime je opravdana invazija te zemlje izvršena 2003. godine.

List podsjeća da je u izvještaju Baker-Hamiltonove komisije, u čijem sastavu su bili i demokrati i republikanci, a koji je objavljen krajem prošle godine, iznesena preporuka da je pokretanje dijaloga s Iranom i Sirijom najbolji način za rješavanje iračke krize.

Umjesto toga, ističe Independent, predsjednik George W. Bush je krenuo potpuno suprotnim putem - svaljujući krivicu na Teheran i Damask za pogibiju američkih vojnika u Iraku.

The Guardian piše da je Bushova administracija pojačala pritisak na Iran upravo u trenutku u kojem su na razgovorima održanim u Muenchenu propali diplomatski napori da se obnove pregovori o iranskoj nuklearnoj krizi, što bi smanjilo šanse do dođe do američkih udara iz zraka.

Amerika već jača svoje pomorske i zračne snage u Zalivu. Očigledno je da Washington vodi politiku strateške ambivalentnosti, kako Teheran ne bi mogao predvidjeti njegove daljnje namjere. U ovom trenutku, napominje Guardian, Amerika nema casus beli za pokretanje vojne operacije.

The Times u uredničkom komentaru piše da vojni udar na Iran nije neizbježan, a, kako sada stvari stoje, malo je vjerovatno da bi do njega zaista moglo i doći. Predsjednik George W. Bush nije isključio takvu mogućnost, ali da je to uradio, napravio bi elementarnu diplomatsku grešku.

Vojni planeri i politički stratezi u Washingtonu vrlo dobro su svjesni opasnosti od preventivnih udara, budući da Amerika svakodnevno plaća za iračku krizu, kako životima svojih vojnika, tako i novcem, piše autor redakcijskog komentara u Timesu.