Svijet
0

The Independent: Putin optužuje Zapad

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je jedan od svojih posljednjih predsjedničkih govora da optuži Zapad za pokretanje nove utrke u naoružanju, na koju je Rusija „prisiljena odgovoriti“, piše u subotu The Independent.

Ovaj govor, uoči predsjedničkih izbora na kojima se očekuje da Putinov izabranik Dmitrij Medvedev pobijedi, uklonio je svaku sumnju da će ruska vanjska politika nakon njegovog odlaska s vlasti biti manje agresivna, konstatira Independent dodajući da je riječ o dugoročnoj strategiji, sve do 2020.

Putin je međutim u pravu kad kaže da nije on počeo ovo vojno odmjeravanje, već da na njega samo reagira - iz ruskog ugla, NATO-ov obruč se zaista sve više steže oko Rusije; Putin je također u pravu kad govori da diplomatski sukobi "mirišu na naftu i plin", tvrdi komentator Independenta.

Ali Rusija, usprkos svoj retorici i realnome ekonomskom napretku, još nije visoko razvijena zemlja, a njezina vojska je zastarjela i demoralizirana, nastavlja ovaj list, tako da Pentagon nema razloga za pretjerani strah.

Ipak, govor predsjednika Putina (sa zanimljivom upotrebom zamjenice "mi" kad je riječ o budućnosti i novom predsjedniku) zabrinjavajući je u trenutku kada su odnosi Rusije sa Sjedinjenim Državama i Britanijom na najnižem stupnju od hladnog rata, ocjenjuje Independent.