Svijet
0

The Independent: Pitanja za britansku policiju

FENA
Mohammed Abdulkahar i Abul Koyair
Mohammed Abdulkahar i Abul Koyair
Dnevnik The Independent naslovnu stranicu posvećuje u srijedu ispovijesti dvojice braće koju je britanska policija prije desetak dana uhapsila u velikoj antiterorističkoj operaciji, pokrenutoj očito greškom.

Dva brata, Mohammed Abdulkahar (23) i Abul Koyair (20), tada su pod sumnjom da pripadaju ekstremnim islamistističkim grupama i pripremaju napad hemijskim oružjem usred noći uhapšena u porodičnoj kući u istočnom Lonodnu. Jedan od njih je ranjen metkom koji mu je prošao kroz grudni koš.

Sedmicu dana kasnije oni su oslobođeni i u utorak su se, kako konstatira Independent, prvi put pojavili pred novinarima kako bi ispričali kroz kakve su traume prošli. Policija im se izvinila.

Independent tome slučaju posvećuje i redakcijski komentar u kojem zahtijeva da se utvrdi od koga je policija dobila informaciju da se u kući priprema hemijski napad i ko je procijenio da je ta informacija pouzdana.

Opasnost od terorističkih napada se mora ozbiljno shvatiti, ali je šteta koju je izazvala policijska operacija ogromna. Koliko će vremena proći prije nego što se muslimanske porodice u tome dijelu Londona ponovo budu osjećale sigurnim, i da li će ikada ponovo vjerovati policiji, pita Independent.

Dnevnik Times u redakcijskom komentaru ukazuje da bi ekstremisti ovaj slučaj mogli iskoristiti da pokušaju izazvati napetosti između muslimana i drugih zajednica.

Ono što su dvojica braće doživjela bez sumnje je zastrašujuće. Oni kojima se nikada nije desilo da u njih bude uperen pištolj ne znaju kako to izgleda, a o tome kako je biti pogođen metkom da i ne pričamo, konstatira Times.

List dalje kritizira policiju, ali i ukazuje da boriti se protiv terorizma nije lako, i kako su greške neminovne. Nadajmo se da će u budućnosti biti svedene na minimum, zaključuje Times.