Svijet
0

The Independent: Pakao Darfura

FENA
Sudanski Darfur, usprkos prisustvu snaga Ujedinjenih naroda, ponovno je postao pravi pakao, izvještava u srijedu dnevnik The Independent u udarnom članku na naslovnici.

Mirovne snage svjetske organizacije raspoređene su u toj sudanskoj regiji prije skoro tri mjeseca, ali se tamo sela i dalje pale, kuće pljačkaju, djeca siluju, a hiljade ljudi je natjerano da napusti svoje domove.

Sukob u Darfuru ušao je u novu fazu koja podsjeća na najgore nasilje milicija koje su uživale podršku vlade u Kartumu, prije pet godina, što je ovu regiju i dovelo u centar pažnje cijelog svijeta.

Izvještaji humanitarnih organizacija koje je Independent dobio na uvid pokazuju da je vlada opet umiješana u vojne operacije, za koje se smatralo da su okončane početkom 2005. godine, a posljedice su, kako navodi list, užasavajuće.

Zapadne vlade, koje su se svojevremeno zgražavale nad patnjama siromašnog stanovništva Darfura, u suštini nisu uradile ništa konkretno da mu pomognu.

Naročito je depresivna činjenica da je kineska vlada, odgovarajući na pritisak javnosti, jedina koja je u posljednje vrijeme nešto poduzela, kada je optužila vlasti u Kartumu za nove napade na civile. Sada je, ističe Independent, red na Zapad.