Svijet
0

The Independent: Noćna mora u Iraku se nastavlja

FENA
Svi londonski listovi u udarnim članicima na naslovnicama u petak pišu o ubistvu Abu Musaaba al-Zarqawija, dok analizama mogućih posljedica uklanjanja vođe Al-Qaide u Iraku dnevnici posvećuju i po nekoliko unutrašnjih stranica.

Financial Times u uredničkom komentaru ocjenjuje da će koalicijske snage u Iraku i nova iračka vlada sada najvjerovatnije dobiti psihološki podsticaj, ali dodaje da je vjerski motivirano nasilje koje je Zarqawi podsticao već daleko poodmaklo.

Dugoročno gledano, kako kaže list, zabrljana okupacija Iraka i Zarqawijeva prepredenost već su proizveli smrtonosnu kombinaciju ekstremnog islamizma i tvrdokornog nacionalizma koji bi još nekoliko generacija mogao bacati sjenku na islamski svijet i njegove odnose za Zapadom.

Uvodničar Independenta piše da niko ko želi dobro iračkome narodu ne može žaliti zbog Al-Zarqawijeve smrti. Dosadašnje gorko iskustvo, međutim, sugerira da će to biti još jedna prekretnica koju Iračani neće iskoristiti.

Pored toga, ne smijemo vjerovati analizi prema kojoj je Zarqawi bio legitimni predstavnik Al-Qaide u Iraku i organizator cjelokupne pobune. Na neki način bi i njemu i Bushovoj administraciji odgovaralo da takvi navodi postanu općeprihvaćeni.

Amerika uporno ignorira činjenicu da strani borci u Iraku, uključujući Zarqawija, ne mogu djelovati bez široke podrške pet miliona iračkih sunita.

Ilegalna invazija, nakon koje je uslijedila, kako kaže list, okupacija obilježena kriminalnom nesposobnošću, dovela je do prave katastrofe.

Iako je uklanjanje jednoga od iračkih koljača, naravno, dobrodošlo, ne treba gajiti iluzije da se noćna mora u Iraku približava kraju, zaključuje autor uredničkog komentara u Independentu.