Svijet
0

The Independent: Nezaustavljivo propadanje Blairove moći

FENA
Britanski dnevnici u petak analiziraju britansko-iranske odnose nakon odluke Teherana da okonča dvosedmično zatočeništvo petnaest britanskih mornara.

Njihov povratak u zemlju podudario se s pogibijom četiri pripadnika britanskih snaga u eksploziji bombe pored puta na jugu Iraka, za šta je premijer Tony Blair u četvrtak indirektno optužio Iran.

The Independent na prvoj stranici, pored grupe petnaestero mornara na pisti vojnog aerodroma, objavljuje i fotografiju iznošenja kovčega iz aviona s tijelima dvojice britanskih vojnika poginulih u nedjelju u Basri.

Smrt još četvero Britanaca, od kojih su dvije žene, u eksploziji na jugu Iraka pomračila je radost povodom okončanja talačke krize, ali je, piše Independent, premijeru Blairu izgleda otvorilo priliku da povrati moralnu prednost koju je dan ranije prigrabio iranski predsjednik svojom pompeznom velikodušnošću.

Mada malo ko spori malignu stranu iranskog režima, čini se nije dopušteno da se slika Teherana dobre volje ukorijeni u našoj svijesti. Iako vlada povremeno iznosi tvrdnje da Iran stoji iza napada na jugu Iraka, za to nema čvrstih dokaza, a premijer je ovaj put propustio ukazati na činjenicu da Britanci ne bi ginuli u Iraku kada u toj zemlji ne bi bili.

Ako se nadao da će ovim putem ostvariti moralnu pobjedu za Britaniju, nije uspio, a ovakve nepromišljene ocjene samo ističu nezaustavljivo propadanje njegove moći, zaključuje Independent.