Svijet
0

The Independent: Nema neizvjesnosti na izborima u Rusiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Niko sa zebnjom ne čeka rezultat predsjedničkih izbora u Rusiji u nedjelju jer se zna da će pobijediti čovjek kojega se smatra Putinovom marionetom - Dmitrij Medvedev, piše The Independent u petak.

U Rusiji vam nisu potrebni izbori, piše list, da biste znali ko će biti sljedeći predsjednik. Otkako ga je Vladimir Putin proglasio svojim nasljednikom, Medvedev ima podršku između 70 i 80 posto birača.

Medvedev, nastavlja Independent, zna da su Rusiji potrebne strane investicije, baš kao i pristup evropskom tržištu kako bi se izašlo nakraj s ekonomskim i socijalnim problemima u zemlji.

List navodi da u tome leži potencijal Evropske unije čija je ekonomija 15 puta veća od ruske. Polovina ruske trgovine otpada upravo na EU, u čemu najznačajniji udio ima izvoz ruskog plina u zemlje Unije.

Do sada je Rusija, piše list, uspješno provodila politiku po principu "zavadi - pa vladaj" tako što je uspijevala pojedinačno sklapati poslove s nekim zemljama članicama Unije.

To će se, smatra autor redakcijskog komentara u Independentu, promijeniti samo ako Evropa usvoji jedinstven nastup prema Rusiji.

Ako se to dogodi, navodi list, onda budući predsjednik Medvedev i onaj koji mu dirigira neće moći ignorirati pitanja poput demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona i unutar Rusije, kao i izvan njenih granica.