Svijet
0

The Independent: Neizvjestan početak maratonske izborne utrke u SAD-u

FENA
Svi britanski dnevnici opširno izvještavaju u četvrtak o današnjem "krajnje neizvjesnom početku" maratonske izborne utrke za sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država.

The Independent piše da je "lažni rat" završen i da u Ajovi danas počinje "najneizvesnija, najskuplja i vjerovatno najvažnija izborna sezona u savremenoj američkoj historiji".

"Ovi izbori su", nastavlja list, "prekretnica ne samo zato što u njima prvi put od 1928. ne učestvuje jedan aktuelni predsjednik ili potpredsjednik zemlje, ili što je ljudima dosta Georgea W. Busha, ili čak i zbog toga što postoje realni izgledi da pobjednik prvi put bude jedna žena ili crnac, već iznad svega zbog toga što će pokazati da je konzervativizam Ronalda Reagana i Geprgea Busha iscrpljen".

"On nema rješenje za goruće probleme Iraka i Bliskog istoka, u svijetu, za kreditnu krizu, preskupo gorivo i sve slabiji dolar kod kuće", navodi list.

"Demokrati su bliže odgovorima na ta pitanja i zato treba očekivati konačnu pobjedu kandidata kojeg oni odaberu", konstatira Independent.