Svijet
0

The Independent: Nastavlja se trostranačka pat-pozicija u Ukrajini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U vanjskopolitičkim rubrikama britanski listovi se u ponedjeljak osvrću na parlamentarne izbore u Ukrajini održane u nedjelju, o kojima The Independent piše u uvodniku pod naslovom "Narandžasta revolucija - izblijedjela ali ne i završena".

Iako su Ukrajinci već treći put u posljednje tri godine izašli na glasanje, čini se da usprkos iskustvu koje su stekli, ovi izbori neće donijeti i željeni razultat, odnosno stabilnu i djelotvornu vladu. Naime, prve ankete po izlasku sa birališta ukazuju da će i ovo glasanje rezultirati trostranačkom pat-pozicijom koja je i dovela do izbora, piše ovaj dnevnik.

Ako se osvrnemo na protekle tri godine, nastavlja Independent, tužno je, neki bi rekli i tragično, što su se euforija narandžaste revolucije i velike nade koje su se nakon nje gajile tako brzo raspršile, a zamijenili su ih sitno politikantstvo i osobni niski udarci.

Tužno je i što su krupni biznis i politika i dalje gotovo jednako snažno isprepleteni, baš kao što je to bio slučaj na samome početku ukrajinske nezavisnosti.

Usprkos svemu, ima razloga za optimizam - čini se da su i ovi izbori, poput prethodnih, bili uglavnom slobodi i pošteni i, još važnije od toga, spor između parlamenta i predsjednika koji im je prethodio riješen je ustavnim putem.

No, najvažnije od svega, zaključuje autor redakcijskog komentara u Independentu, jeste da u zemlji i dalje cvjetaju sloboda štampe i povjerenje u ekonomiju koji su pokrenuti narandžastom revolucijom.