Svijet
0

The Independent: Najdublja kriza u BiH od 1995.

FENA
Nikola Špirić, premijer Bosne i Hercegovine, odlukom da podnese ostavku gurnuo je zemlju u najdublju krizu od završetka rata 1995. godine, piše Independent od petka. Etničke podjele zadiru toliko duboko da do sada ni jedna intervencija Zapada nije uspjela pripadnike otuđenih zajednica ujedini oko bilo kog pitanja, navodi list.

Bosnom dominiraju monoetničke sredine i siromaštvo, a društvene i ekonomske promjene kaskaju, 'zahvaljujući', između ostalog, i neprestanim tenzijama, navodi dalje list i dodaje:

Bosanski Srbi su, na mitinzima podrške premijeru Dodiku, mahali fotografijama Vladimira Putina, spominjali Kosovo i prijetili referendumom o nezavisnosti.

Činjenica da problem u BiH nije rješiv čak ni novim izborima - za čije raspisivanje je neophodan sporazum svih strana - u ovom trenutku, navodi Independent, ozbiljno prijeti da destabilizira čitav Balkan.

Financial Times prenosi da je Nikola Špirić optužio međunarodnu zajednicu da je dovela BiH u apsurdnu situaciju zato što bezrezervno podržava sve odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Srbija je, istovremeno, stala u odbranu rukovodstva Republike Srpske, piše FT, i poredi položaj RS sa situacijom oko Kosova, što je razljutilo zapadne vlade i navelo ih da ulože oštar protest, navodi list.

Povrh svega, problemi u saradnji srpskih vlasti u BiH s Uredom međunarodnog predstavnika dovode u veliko pitanje planove za njeno zatvaranje sredinom 2008. godine, ocjenjuje FT.