Svijet
0

The Independent: Komedijaš protiv lijevog centra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svi britanski dnevni listovi pišu u subotu o sutrašnjim prijevremenim parlamentarnim izborima u Italiji. The Independent u redakcijskom komentaru piše da su izborne kampanje u kojima učestvuje bivši premijer Silvio Berlusconi uvijek zabavne, nazivajući ga "političkim komedijašem" koji glasačima uvijek izmami osmijeh na lice duhovitim izjavama i komentarima.

Doduše, napominje list, to se događa iz različitih razloga, zavisno od njihove orijentacije; Berlusconijeve pristalice su orijentirane desno od centra.

Međutim, moguća pobjeda bivšeg premijera na izborima, ocjenjuje Independent, nije nimalo zabavna čak ni u najavi, a svakako nije razlog za smijeh.

Italija se suočava s teškim problemima, prije svega ekonomskim, a populistički principi na kojima Berlusconi zasniva svoju politiku teško da će dovesti do nekog boljitka.

Posljednjih dana, navodi Independent, istraživanja nagovještavaju da je Berlusconijev suparnik s lijevog centra Walter Veltroni, koji je tokom cijele kampanje bio manje nervozan, staloženiji i sigurniji u sebe, zahvaljujući prije svega odmjerenom ponašanju u javnosti, smanjio razliku u broju glasova i opasno se približio svome protivniku.

Ko god na izborima pobijedi, po svemu sudeći, imat će veoma malu prednost u broju poslanika u parlamentu; ali talijanskim glasačima je sada neophodan lider hladne glave, smatra Independent.

Ako u nedjelju pobijedi Berlusconi, male su šanse da će zemlja uskoro krenuti putem oporavka, zaključuje list.