Svijet
0

The Independent: Kako je Sadam "od monstruma postao mučenik"

FENA
Prateći istragu iračke vlade o toku pogubljenja Sadama Huseina u subotu, dnevnik The Times piše u četvrtak da su tri osobe uhapšene u srijedu - u podijeljenoj zemlji koja pokušava popraviti štetu što ju je pretrpjela zbog nezvaničnih snimaka Sadamova pogubljenja.

Times piše i da je u prostoriji u kojoj je Saddam Hussein obješen bilo prisutno ukupno dvadeset osoba i da su sve podvrgnute ispitivanju.

Lis dodaje i da je irački premijer vršio pritisak na Amerikance tražeći da se ubrza izvršenje smrtne kazne nad bivšim iračkim predsjednikom.

The Independent je posvetio Saddamu Husseinu cijelu naslovnicu nudeći čitaocima objašnjenje kako je bivši irački predsjednik "od monstruma postao mučenik".

U podnaslovu se objašnjava da tema broja nastoji ponuditi objašnjenje o tome - kako su odluke Georgea W. Busha i Tonyja Blaira dovele do katastrofe u Iraku i do haotične egzekucije koja raspaljuje građanski rat.

"Zato što ga je linčovala jedna vjerska grupa, Saddam je postao heroj širom Bliskog istoka" - glasi jedan od naslova u seriji članaka koje je Independent na tri prve stranice posvetio analizi stanja u Iraku.