Svijet
0

"The Independent": Izostala katarza i u bivšoj Jugoslaviji i u Iraku

FENA
Od ozbiljnijih tema pažnju londonske štampa u četvrtak privlači najavljeno pogubljenje Saddama Husseina.

Praveći usporedbu između sudbina Saddama Husseina i Slobodana Miloševića, The Independent ocjenjuje da su okupacijske sile pogriješile ako su mislile da će suđenje bivšem iračkom predsjedniku biti neka vrsta reprize Nirnberškog procesa, baš kao što se međunarodna zajednica prevarila ako je izručenje nekadašnjega jugoslavenskog lidera Haškom sudu smatrala ogromnim trijumfom globalne pravde.

Ako je cilj Miloševićevog procesa bio da Srbe pomiri s nedavnom prošlošću, trebalo mu je suditi u zemlji.

Činjenica da su pobjednici u NATO-ovom bombardiranju odlučili kako je bolje da se proces održi u inozemstvu svjedoči o njihovoj nervozi u pogledu srpskog javnog mnijenja kao i o oduševljenju konceptom međunarodne pravde.

Na kraju se pokazalo da ni u jednom dijelu bivše Jugoslavije nije došlo do katarzičnog suočavanja s prošlošću, kao što ni suđenje Saddamu Husseinu nije označilo rađanje novoga, boljeg i mirnijeg Iraka, zaključuje Independent.

I komentator The Guardiana smatra da pogubljenje Saddama Huseina neće donijeti mir Iraku.

Malo Iračana vjeruje da će nelegitimna i pravno sumnjiva presuda bivšem predsjedniku doprinijeti da zacijele rane u zemlji. Tim prije što niko do sada nije odgovarao za invaziju i okupaciju Iraka, praćenu masovnim kršenjem ljudskih prava.

Ako ova generacija Iračana to ne učini, neke buduće generacije sigurno će se obratiti međunarodnim sudovima u nastojanju da počinioce zlodjela privedu pravdi, piše u Guardianu.