Svijet
0

The Independent: Izopačena logika Guantanama

FENA
Evropska unija planira da iduće sedmice tokom evropsko-američkog samita u Beču ponovno zatraži od Washingtona da nakon samoubistva trojice zatočenika zatvori zarobljenički logor u bazi Guantanamo na Kubi, izvještava u utorak Financial Times.

"Izopačenje svega što bi demokratija trebalo da bude" naslov je uredničkog komentara koji je Independent posvetio Guantanamu. Kako su trojica zatvorenika, i pored golemih mjera koje su američke vlasti poduzele kako bi onemogućile stvaranje mučenika Guantanama, uspjela da se ubiju, bit će nesumnjivo predmet zvanične istrage, piše list.

Stalni nadzor, prisilno hranjenje i prosta sirova sila primjenjivani su da bi se zatočenike ovoga najsavremenijeg zatvora održalo u životu: Žive ali ne i podvrgnute bilo kakvom prepoznatljivom pravosudnom procesu; žive ali bez roka utamničenja ili realne nade na slobodu. To je izopačena logika Guantanama, smatra Independent.

Guantanamo je tokom četvorogodišnjeg postojanja počeo simbolizirati sve ono neprihvatljivo u američkom "ratu protiv terorizma", dodaje Independent.

Takvom logoru nema mjesta ni u jednoj demokratskoj zemlji koja tvrdi da se rukovodi zakonom a još manje u državi koja je na sebe preuzela ulogu širenja demokratije širom svijeta. Logor mora biti zatvoren prije nego što još neko od njegovih zatočenika bude nagnan da oduzme sebi život, zaključuje list.