Svijet
0

The Independent: "Dvostruka agonija" u Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi britanski dnevnici u četvrtak opširno izvještavaju o spasilačkoj operaciji u Kini nakon potresa u pokrajini Sečuan u kojoj je, koliko je do sada potvrđeno, poginulo najmanje 15 hiljada ljudi a mnogo veći broj je zatrpan u ruševinama.

The Guardian piše da ogromnu spasilačku operaciju predvodi kineska vojska ali da slabo opremljeni vojnici ipak gube bitku s vremenom u potrazi za preživjelima.

List prenosi riječi jednoga iscrpljenog regruta: "Prvo Dalaj-lama, pa onda olimpijska štafeta i epidemija smrtonosne gripe, a sada i ovo. Ova olimpijska godina ne ide baš najbolje."

The Independent se, pak, usredotočuje na "način na koji je kineska politika 'jedna porodica jedno dijete' udvostručila agoniju roditelja koji su izgubili djecu u potresu".

Podsjećajući kako je jedna od najkontroverznijih mjera kineskih vlasti da bračni parovi ne smiju imati više od jednog djeteta, uvedena 1979. godine da bi se spriječila demografska eksplozija inače prenaseljene Kine, Independent piše da gotovo svako poginulo dijete označava i kraj jedne porodice.

"Kinezi po pravilu rađaju djecu tek kada se materijalno osiguraju, dakle, u kasnijim godinama, što znači da će ako im dijete pogine kao tinejdžer, najvjerovatnije biti prestari da prave novo dijete", piše Independent.