Svijet
0

The Independent: Britanske kasarne poželjet će regruta...

FENA
Britanski vojnici dobivaju skoro dvije hiljade eura ako uspiju nagovoriti nekoga od drugova ili prijatelja da se prijavi za vojsku, piše u četvrtak dnevnik Independent.

Strahuje se naime da roditelji zbog opasnosti koje nosi rat u Iraku odvraćaju djecu od prijavljivanja u oružane snage, objavljuje ovaj list u redakcijskom komentaru o problemu regrutacije novih vojnika za britansku vojsku.

Iako vojska pokušava manjak regruta objasniti snažnom privredom i sve boljim obrazovnim mogućnostima, što vojsku lišava ljudstva koje bi inače popunilo njezine redove, Independent se, ne poričući te razloge, pita zašto je priliv ljudstva drastično smanjen, posebno tokom nekoliko proteklih godina.

Najveći razlog je, bez sumnje, Irak i odgovornost za to nikako ne leži na vojsci, već na vladi, smatra list. U zemlji za koju britanski lideri sve vrijeme tvrde da je uglavnom mirna vojni gubici su teški, sve je više dezertera a i moral porodica vojnika nije na zavidnom nivou, što sve zajedno ne čini klimu koja podstiče regrutaciju.

No, dodaje Independent, gubici u ovom ratu su samo dio priče: jer sve su izraženije sumnje u moralnost razloga za ulazak u rat protiv Iraka i ne čudi što mladi ne hrle da sudjelujući u nepopularnoj okupaciji ojačaju ilegalnu invaziju jedne zemlje.

Ironija je, zaključuje Independent, što je tokom prvih godina vlasti Tonyja Blaira reputacija britanske vojske ojačana uspješnim intervencijama na Balkanu. Sada se međutim čini da će premijerova ostavština biti i rušenje morala, reputacije i privlačnosti britanskih oružanih snaga.