Svijet
0

The Independent: 50 godina EU - razlog za slavlje ili žaljenje?

FENA
Glavna vanjskopolitička tema svih britanskih dnevnika u petak je predstojeći dvodnevni samit Evropske unije u Berlinu na kojem će biti obilježena 50. godišnjica usvajanja Rimskog sporazuma i u nedjelju objelodanjena takozvana Berlinska deklaracija.

Taj dokument slavit će sve ono što je Unija postigla u proteklih pet decenija, uključujući, kako se u njemu tvrdi, obezbjeđivanje mira u Evropi od 1945. godine, piše Daily Telegraph.

Isti list donosi i komentar čiji autor postavlja pitanje da li bi i danas mogao biti zamišljen takav sistem sve tješnje unije među evropskim zemljama.

Zar mi ne bismo poželjeli zajednicu koja je više demokratska a manje centralizirana i koja bi svojim članicama omogućila da same odlučuju o untarnjoj politici? Možda bi Evropsko udruženje slobodne trgovine bio pravi odgovor, navodi autor komentara u Daily Telegraphu.

Jedan od komentara u The Independentu posvećen je istoj temi. U članku pod naslovom "Da li je 50. godišnjica Evropske unije razlog za slavljenje ili žaljenje?" navode se neki skorašnji pozitivni primjeri, poput ograničavanja ispuštanja ugljičnog dioksida i liberalizacija zračnih veza sa Sjedinjenim Državama.

No, pored liberalizacije trgovine, Unija, s druge strane, pokušava upravljati našim životima a ne da nas oslobodi. A tu je i primjer, kako navodi autor komentara u Independentu, moralnog čira - Zajedničke poljoprivredne politike na koju otpada 45 posto ukupnog budžeta Unije.

U skladu s njom svaka krava u Evropi godišnje je subvencionirana s 900 dolara, što je 100 puta više od pomoći koju po glavi stanovnika dobijaju stanovnici supsaharske Afrike.

Krave, piše The Guardian, koje prilikom preživanja ispuštaju metan, odgovorne su za ispuštanje u atmosferu čak četiri posto plinova koji izazivaju učinak staklene bašte. A u posljednjih 50 godina koncentracija metana u atmosferi je šest puta veća.

Jedan njemački naučnik pronašao je, međutim, pilulu koja smanjuje stvaranje toga plina, odnosno podrigivanje. Radi se o izuzetno djelotvornom načinu borbe protiv globalnog otopljavanja, tvrdi profesor Droner sa štutgartskog univerziteta u članku u Guardianu.