Svijet
0

The Guardian: Vladimir Putin i zabavan i žustar

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svi britanski listovi pišu u petak o višesatnoj konferenciji za novinare Vladimira Putina tokom koje je, kako piše The Guardian, bio istovremeno i zabavan i žustar.

Guardian u redakcijskom komentaru navodi razloge zbog kojih Zapad ne bi trebalo da bude zaveden pričama onih koji tvrde da smo na ivici novoga hladnog rata, da je kontrolu preuzeo KGB i da se Rusija vratila načinu razmišljanja karakterističnog za Sovjetski savez.

Kao prvo, navodi list, sve prethodno nabrojano nije tačno. Rusija je kapitalistička i njene oružane snage samo su blijeda sjenka onih američkih.

Rusija ne posjeduje ideologiju ni koja bi joj poslužila za takmičenje. Zapravo, zaključuje Guardian, nema nikakvu ideologiju i ako se iko i bori za prevlast nad resursima u Africi i Latinskoj Americi, onda je to Kina, a ne Rusija.

Drugi razlog zbog kojeg Zapad ne bi trebalo da vjeruje kako je na pomolu novi hladni rat, navodi se u redakcijskom komentaru Guardiana, jeste to što Rusija nije viša ista na unutrašnjem planu.

Iako se u toj zemlji negiraju ubistva novinara i političkih neistomišljenika, izborne krađe i postojanje političkih zatvorenika, Rusija više ne kontrolira mozgove miliona svojih građana, navodi list i dodaje da Rusija nije prirodni neprijatelj ako Zapad ne bude reagirao na način koji bi je neprijateljem učinio.