Svijet
0

The Guardian: Ubrzanje globalnog otopljavanja

FENA
Vodeći londonski dnevnici prenose u petak najnovije prognoze naučnika o klimatskim promjenama. Tako je The Guardian na naslovnoj stranici objavio procjenu britanskih naučnika da će se nakon 2009. godine globalno zatopljenje dramatično ubrzati.

Istraživači navode da će u iduće dvije godine prosječna temperatura na Zemlji rasti ali umjereno. No onda se od 2010. godine globalno zatopljenje ubrzava.

Za svaku godinu u narednoj deceniji postoji vjerovatnoća od 50 posto da će biti toplija od 1998. godine kada je zabilježena najviša prosječna temperatura na planeti.

Naučnici su do takvog predviđanja došli tako što su veliki broj statističkih podataka, između ostalog temperaturu vode i zraka na raznim tačkama na Zemlji, unijeli u komplicirani kompjuterski model.

Guardian navodi i da su se naučnici do sada bavili prognozama posljedica globalnog otopljavanja za 50 ili 100 godina, ali da ovaj model koji su primijenili britanski stručnjaci omogućava da se predvide temperature u idućih nekoliko godina, što bi vladama širom svijeta trebalo omogućiti da se pripreme za velike vrućine, padavine i druge neprilike.