Svijet
0

The Guardian: Tri zadatka Evrope u 2008.

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Dok Amerikanci tokom idućih mjeseci budu zaokupljeni izborima, Evropa ne smije spavati, već se tokom 2008. godine treba usmjeriti na tri zadatka, piše u četvrtak u The Guardianu Timothy Garton Ash.

Prvi je zadatak da osigura svoju ekonomsku konkurentnost stvarajući nova radna mjesta, drugi je da uredi svoje odnose sa muslimanima koji u njoj žive, a treći je da se posveti susjedima.

Najveće blago Evropske unije je njezina sposobnost da susjede pretvori u članove, što je potaknulo miroljubive promjene režima u čitavom nizu zemalja, od Španije do Hrvatske.

Jedna od novijih članica Unije je Slovenija, zemlja koja prije dvadeset godina nije postojala kao samostalna država, a danas je predsjedavajuća evropskog kluba.

Jedan od ciljeva joj je da ubrza potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom. Tu namjeru Ljubljane moramo podržati, baš kao i ambicije ostalih balkanskih zemalja, te Turske i Ukrajine da jednog dana uđu u Uniju, piše Timothy Garton Ash u Guardianu.

A s tim u vezi Financial Times u četvrtak donosi kraći intervju svoga briselskog dopisnika s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, koji je tokom boravka u Bruxellesu apelirao na EU da 28. januara donese odluku o potpisivanju SSP-a s Beogradom, prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji.

Šef srbijanske diplomatije je u razgovoru za Financial Times naglasio kako ispitivanja javnog mnijenja navode na zaključak da je rezultat direktnog sučeljavanja Borisa Tadića i Tomislava Nikolića neizvjestan.

"Napredak na planu potpisivanja SSP-a bi pokazao da članstvo u Uniji nije san, već stvarnost. Kada je ishod glasanja toliko neizvjestan, rezultat je osjetljiv i na najmanju promjenu", rekao je Jeremić Financial Timesu.