Italija
0

The Guardian: Svi Berlusconijevi mediji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski The Guardian donosi u petak autorski tekst bivše talijanske zastupnice Tane de Zuluete, koja se osvrće na dominaciju premijera Silvija Berlusconija nad talijanskim medijima.

Ako se nakon niza gafova kojima je prošle sedmice uveseljavao učesnike sastanaka na vrhu G-20 i NATO-a pitate da li su Talijani šokirani ili ljuti na svog premijera, odgovor glasi da oni jednostavno nisu obaviješteni, piše De Zulueta.

Berlusconijevo lupetanje nađe se u vijestima u drugim zemljama, ali ne i u Italiji, što ne čudi nikoga ko zna kakvo je stanje u talijanskim medijima. Polovina novinara u Italiji, naime, radi u kućama koje su njegovo vlasništvo; druga polovina misli da bi jednog dana mogla da se nađe u nekoj od njih.

Putem svoju medijske grupe Mediaset Berlusconi i njegova porodica kontroliraju tri nacionalna TV kanala, dva dnevna lista, nekoliko časopisa, najveći lanac kina i najveću izdavačku kuću u zemlji.

Zahvaljujući zakonima koje je sam donio, legalizirao je svoj medijski monopol, konsolidirajući istovremeno političku kontrolu nad javnim servisom RAI. U takvim okolnostima ideja da bi mediji mogli biti neka vrsta nadzornog organa djeluje smiješno.

Po povratku iz Londona i Strasbourga Berlusconi se javno okomio na novinare koji su se usudili spomenuti njegove gafove. "Poduzećemo korake", zaprijetio je.

Najbolji prvi korak vjerovatno bi bio da malo razmisli prije nego što otvori usta, zaključuje Tana de Zulueta u Guardianu.