Svijet
0

The Guardian: SAD i Iranska revolucionarna garda

FENA
O najavi iz Washingtona da će Amerikanci Iransku republikansku gardu proglasiti terorističkom organizacijom piše u četvrtak nekoliko britanskih listova. The Guardian u redakcijskom komenatru piše da se u Washingtonu vodi velika polemika oko toga šta poduzeti kako bi se Iran spriječio da dođe do atomske bombe.

Na jednoj strani su umjerenjaci – državna tajnica Condoleezza Rice i ministar odbrane Robert Gates, a na drugoj američki potpredsjednik Dick Cheney, koji se zalaže za vojne napade na iranska nuklearna postrojenja.

Stavljanje Revolucionarne garde na spisak terorističkih organizacija kompromis je između te dvije struje, ocjenjuje Guardian, koji međutim predviđa da ta mjera ni na koji način neće doprinijeti nastojanjima da se Iran uvjeri u to da ne proizvede atomsko oružje.

Da bi se Iranci odvratili od toga, treba ih uvjeriti kako Washington neće pokušati da silom promijeni režim u Teheranu.

Proglašenje dijela iranskih oružanih snaga terorističkom oragnizacijom ima potpuno suprotan učinak - stvara utisak da je američki napad moguć, a time se u Teheranu samo učvršćuje uvjerenje da je upravo atomska bomba najbolja garancija da Iran neće biti napadnut, navodi Guardian.