Svijet
0

The Guardian: SAD i Britanija pred gotovo totalnom izolacijom u Iraku

FENA
Amerika i Britanija su pred gotovo totalnom izolacijom u Iraku pošto je Romano Prodi jasno rekao da će povući talijanske vojnike iz te zemlje što prije, piše u petak The Guardian, koji se u uvodniku zadržava na Prodijevoj konstataciji iz njegova prvoga političkog govora da je rat u Iraku bio "kobna greška".

"Govoreći otvoreno i iskreno o Iraku, uključujući i to da je taj sukob povećao, a ne smanjio opasnost od terorizma, Prodi je iznio mišljenje velikog broja Evropljana da su argumenti tipa "moramo završiti započeti posao" "potrošeni" i kako je "vrijeme da se počne razmišljati o povlačenju iz Iraka, konstatira Guardian.

U sasvim drugačije intoniranom uvodniku konzervativni The Times piše da je Irak samo prvo od brojnih iskušenja pred ljevičarskom koalicijom Romana Prodija.

List piše da je "otvoreno pitanje" hoće li vlada uopće biti u stanju upravljati zemljom, najprije zbog unutrašnjih neslaganja a zatim i zbog ogromnih ekonomskih problema Italije čije rješavanje zahtijeva mjere koje su u suštinskoj suprotnosti s temeljnim principima ljevičarskih stranaka, poput privatizacije javnog sektora, da bi se smanjio ogroman budžetski deficit.

"Umjesto da prizna neophodnost takvih bolnih mjera, Prodi je za prioritet proglasio izgradnju konsenzusa u zemlji u kojoj je to uzaludnije nego čekanje na beketovog Godoa", piše Times.