Svijet
0

The Guardian: Putin obnavlja vojnu moć Rusije

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
O ambicioznim planovima ruskog predsjednika Vladimira Putina da obnovi vojnu moć Rusije i njen status kao vodećeg proizvođača vojnih aviona izvještava u srijedu The Guardian.

Govoreći u utorak na najvećem aeromitingu u Rusiji od raspada Sovjetskog saveza, Putin je izrazio odlučnost da proizvodnju aviona učini jednim od nacionalnih prioriteta.

"Rusija će, kao zemlja koja je stekla novu ekonomsku moć, pridati poseban značaj visokoj tehnologiji i razvoju", rekao je Putin na mitingu u blizini Moskve, dodajući da "Rusija želi zadržati vodstvo u proizvodnji vojne opreme".

Navodeći da do ovoga dolazi u vrijeme pogoršanih odnosa Rusije i Zapada, Guardian piše da Moskva želi ostvariti strateški paritet sa Sjedinjenim Državama.

"Rusija to želi postići na najjeftiniji mogući način. No pošto se administracija Georgea W. Busha povlači iz sporazuma o kontroli naoružanja, Putin ovim želi kazati da je Rusija spremna taj paritet ostvariti čak i po veoma visokoj cijeni", rekao je Guardianu jedan ruski vojni stručnjak.